manggester

Wednesday, April 13, 2011

Univesiti Blogger Malaysia


hoyeah~ aku sudah diterima masuk ke Universiti Blogger Malaysia (UBM). dengan ini aku bergelar mahasiswa UBM dengan rasminya. minggu ini sehingga 15 April 2011 merupakan minggu orientasi bagi semua penuntut-penuntut UBM. dan pada masa yang sama semua penuntut diminta untuk membuat dan menghantar tugasan pertama.

tugasanya adalah seperti berikut:

  1. letakkan banner UBM dalam entry anda.
  2. nama anda dan nama blog anda.
  3. sejak bila mula berblog.
  4. apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
  5. pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini.

pertama sekali nama aku adalah Zulfadhli atau lebih dikenali sebagai mangges. dan bersempena dengan nama itu aku menamakan blog ini sebagai Belog Mangges. aku mula berblog sejak 27 April tahun lepas. ini bermakna blog aku akan berusia setahun pada hujung bulan ini.

pada pandangan aku, dunia blog sekarang ini semakin berkembang. bayangkanlah kalau budak sekolah yang berusia 12 tahun pun sudah pandai berblogging. selain ini dunia blog ini mempunyai pengaruh yang besar. kerana semua maklumat boleh didapati dari dunia blog. tapi sesuatu yang amat merungsingkan kini adalah dunia blog sekarang ini lebih terjurus kepada perkara negatif. contohnya kita lihat sahaja banyak fitnah-fitnah yang diletakkan di dalam blog. selain itu, terapat pengaruh-pengaruh yang tidak baik dari dunia blog ini.

pandangan aku tentang Institut Pengajian Tinggi Maya ini adalah sesuatu yang amat baik untuk mempereratkan lagi hubungan antara blogger. selain itu ia membantu dalam mempromosikan blog-blog kita.

:: aku menaip entry ini dengan perasaan yang tidak tentu arah. sebab itu mungkin anda akan merasa bosan bila membaca entry ini.

:: join la kat sini: Blog UBM,Fanpage UBM, UBM Group

13 comments:

Amy Syaquena said...

wah macam best je nie..

manggosteen said...

@Amy Syaquena:mmg best pun..UBM ngah cari student lagi tu..hehe..join la.

ainzoo said...

Nak masuk UBM jugek..tapi komitmen sekarang pun melacak2 ni..jd part-time student pun lum tentu..bgantung pada keadaan :)
Idea byk, tp mase tade :P..
ngomen time ngtuk masa wat kja sekolah..sighhh

Bakri Hussin said...

dah follow dah jom follow balik ok
salam dari UBM jomput join
Bloglist 1 bulan bersama dunialelakimaskulin.com ok http://www.dunialelakimaskulin.com/2011/04/bloglist-1-bulan-bersama.html

manggosteen said...

@ainzoo:ahahaha..join je..nama pon part time..buat time ada masa je la..kekeke

manggosteen said...

@Bakri Hussin :ok..thanks..

mahirahnazlim said...

fly dari UBM :)

manggosteen said...

@mahirahnazlim:thanks..

Syok Sendiri said...

wah dah masuk universiti blogger dah ko yek... jangan lupa buat permintaan supaya Google jadi lecturer :-D

manggosteen said...

Fahmi: ahahaha..aku nak amek master la..jd tutor boleh la..kekeke

Manja (let it be my sweet name) said...

selamat berkenalan, MAnja student UBM juga



Your eyes are too precious

manggosteen said...

@manja: slmt berkenalan kembali..

Nizam said...

nizam datang singgah dari UBM.. :)
jemput ke blog nizam yer. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails