manggester

Friday, August 13, 2010

sujud sajjadah.

assalamualaikum..salam pagi jumaat..pagi ni aku rasa nak post something kat belog aku ni..tapi tak da idea..daripada lepas sahur aku fikir.tapi tak dapat juga..pada jam 5.49pagi azan subuh berkumandang di surau yang berdekatan dengan rumah aku ( batu pahat dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya..)..aku pun siap-siap untuk pergi kesurau..bulan puasa ni rajin la sikit pergi subuh kat surau..alang-alang lepas sahur tu..

sampai di surau imam dah pon habis membaca surah fatihah..aku segera masuk baris(macam kawad pulak)..satelah memastikan aku berada di barisan yang lurus,aku terus berniat subuh dan mengangkat ta'bir..imam membaca surah sajjadah..hari jumaat..biasa la..

setelah selesai solat subuh serta diselangi dengan sujud sajjadah aku tersenyum sendiri..bukan pasal apa..teringat aku sewaktu first time semayang subuh hari jumaat 12tahun dulu(lebih kurang la)..pagi tu aku ikut ayah aku pergi surau kat berek penjara jb tu..lepas surah fatihah imam tu baca surah sajjadah..aku yang baru first time dengar rasa lama sangat imam tu baca..panjang betoi..secara tiba-tiba imam berhenti baca dan terus sujud..aku macam terpinga-pinga..tapi aku tak perasan pulak yang imam sujud..aku buat-buat cool(kononnya betul la ape yang aku buat).dengan selamba aku terus ruku'..keadaan time tu aku sorang je duk belakang..sebab aku sorang je budak lagi time tu..belum baligh la..skali aku tengok depan sambil mendongak kepala..rupa-rupanya orang lain semua sujud..aku sorang je yang ruku'..err..baru nak cover line sambil nak sujud..imam dah bangun la pulak..hadoih..dalam otak aku mula berfikir,"imam ni salah sembahyang ni"..

gambarajah 1 : budak ni bukan aku..tapi dia cute..

pastu.imam sambung baca surah tanpa baca fatihah..ini menambahkan keyakinan aku bahawa imam tu sah salah..tapi aku follow je la..sebab time tu aku bukan nye reti sangat nak buat bende laen..sampai habis solat aku yakin bahawa imam tu salah..otw balik rumah ngan ayah ,aku tanya ayah aku..dengan gaya nampak agak pandai aku pun tanya "ayah,imam tadi tu semayang betol ke?"..ayah aku jawab "betol la..apa yang salahnya"."abis tu jol tengok dia sujud..pastu tak baca fatihah pon lepas bangun balik",balas aku..ayah jawab "yang tadi tu sujud sajjadah..",jelas ayahku sambil mengulas dengan selanjutnya..hehe..rupa-rupanya aku la ye yang sembahyang salah..tapi aku tak bagitau pun kat ayah yang aku pegi ruku' time sujud sajjadah tu..

sejak daripada tu baru la aku tau apa tu sujud sajjadah..bagi korang yang tak tau pasal sujud sajjadah ni meh aku jelaskan sikit..aku pun tak berapa arif sangat..tapi tau la sikit-sikit..




sujud sajjadah pada solat subuh hari jumaat dibuat kerana biasanya imam akan baca surah sajjadah pada rakaat pertama..setelah sampai pada ayat yang keberapa ntah(aku pun tak pasti sebab aku tak hafal surah tu) imam akan terus sujud tanpa mengangkat tangan..makmun ikut je la..dan bacaan dalam sujud adalah :

سَجَدَ وَجْهِىَ لِلَّذِى خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

“Sajada wajhiya lilladzi kholaqohu, wa showwarohu, wa syaqqo sam’ahu, wa bashorohu. faTabarakallahu ahsanul kholiqiin.”

lepas tu imam akan kembali bangun dan meneruskan ayat surah tersebut sehingga habis..setelah habis surah tersebut,imam akan ruku' dan meneruskan solat seperti biasa..sehingga rakaat kedua dan sehingga salam..


ok..yang ni je la yang dapat aku jelaskan..sebab yang aku tahu pun lebih kurang macam ni aje..kalau ada salah dan silap sila la tegur..sebab setiap manusia ada kelemahan..


::kadang kala teringat kalau sembahyang berjemaah ketika kecik2 dulu memang kelakar..selalunya sebelum sujud kami(geng budak-budak) suka jatuhkan songkok terlebih dahulu secara terbalik ..kemudian masa sujud cuba pakai balik songkok tu tanpa menggunakan tangan..terus je masuk kat kepala..hehe..(buat-buat macam tak sengaja jatuhkan songkok tu..tapi kalau nasib tak baik,songkok akan bergolek ke saf hadapan..mula la menggagau celah kaki orang saf depan..habis sembahyang cepat-cepat lari keluar.takut kene marah ngan pakcik-pakcik saf depan..)

14 comments:

☻UsaGi NaNa☻ said...

yee..sy ske gmbo bdk tuh..huhuhu...

btw..sy da try byk kli..dan byk kli tuh la susu yg sy minum kuar blek..wee~~

udanggalah said...

Salam..Bagus juga info ni, mengingatkan bagi yang dah lupa termasuk info masa kecik tu..dulu kalau sembahyang dengan kawan-kawan tak henti nak tahan gelak sebab ramai yang tukang dengki dan buat lawak.

manggosteen said...

☻UsaGi NaNa☻..comel kan budak tu..haha..try la minum susu yg berperisa..boleh kowt..

udanggalah..haha..semayang masa kecik mesti maen2 kan..terutamanya dakk2 laki..

Penulis Setia said...

sujud sajadah ..arwah ayah ada gak beli doa sujud tu..tmpal kt dinding lama2 hafal

cite awak pasal songkok bt saya gelak kuat2...hahahhah....btw, Slam 3 Ramadhan :)

manggosteen said...

bagus la kalu dah hafal..senang nk wat sujud sajjadah..

padan la dgr org gelak dalam ni..haha..salam ramadhan..

y@n@ M!B said...

nice info bro..

sbb sy pompuan amat lah jrg nk ke masjid/surau utk smyg subuh...tp time tarawikh kt UPM tu dorg bc 30 juzu' utk sebulan...so mmg ada la dia bc surah sajjadah ni...

and sbb xarif sy pun ada gak jd mcm kamu ms kecik² tu..tehee~ sgt memalukn -__-'

manggosteen said...

thanks..

betul tu..perempuan mmg jarang dpt g masjid pagi2..kalau dpt berkumpulan ok la..

hehe..masa kecik2 jahil lagi..haha..

vidadarisakura said...

"suka jatuhkan songkok terlebih dahulu secara terbalik ..kemudian masa sujud cuba pakai balik songkok tu tanpa menggunakan tangan.."


funny.hee

manggosteen said...

vidadarisakura..haha..really..time kecik2 slalu buat camtu..

Pinky Pixie said...

huhu, siap fikir imam slah smbyang eh.. klakar la kalo teringat zman kecik2.. hehe

♥ Projek Hujung Minggu ♥

Cik Yuki said...

hahaha notty kan.?! ngee.~

manggosteen said...

pinky..ye la..org tak penah smyg subuh ari jumaat..inggatkn imam tu salah..hehe/.

cik yuki..hehe..nakal budak2..

JUNKO-EL-HIDA said...

Salam perkenalan mangges..hihihi..Entri yang menarik..Teringat saya pada masa-masa kecik dulu..Adakah mangges pemenangnya?..Tunggu keputusan ok?.Terima kasih sudi masuk kontes nie..

manggosteen said...

@JUNKO-EL-HIDA :salam perkenalan juga..tq!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails