manggester

Wednesday, August 4, 2010

GELEDAH DAPUR RAMADHAN BERSAMA - Crunchy Cheese Cake




salam hampir ramadhan..dua tiga hari lepas ada jenguk-jenguk blog ben ashaari..terbaca lak entri pasal geledah dapur ramadhan ni..so, berminat lak nak share satu resepi..memang dari awal nak share resepi ni..tapi asyik tak berkesempatan nak menaip je..

ok la..resepi ape ye yang aku nak masukkan ni??

kalu korang selalu pegi kedai cak mesti terliur tengok cheese cake kan..kalau aku memang sentiasa terliur bila tengok cake..rasa nak bedal je semuanya..hari ni aku nak share resepi "Crunchy Cheese Cake"..memang sedap..sebab hari tu kak ngah aku ada buat sekali kat rumah..separuh aku makan..hehe..


ape yang kita perlukan adalah..


1 buku pheladalphia cheese (kata angah aku, brand lain tu tak boleh..pantang..)
1 biji telur ayam (tak kesah la telur ayam kampong ke,bandar ke..asalkan telur ayam,bukan telur puyuh)
3/4 cawan gula castor
1 cawan mentega
1 sudu the esen vanila
1 sudu perasa oren (optional ajee..nak bagi perasa tambahan la)
1 packet biskut digestive (sebagai base) , nak guna biskut lain pun tak aper.lagi sedap kalu biskut oreo..manis..i lioke..

ok..sekarang kita tengok cara-caranye lak..

untuk base:

1.hancurkan biskut hingga menjadi tepung/serbuk .
2.campurkan dengan 1 cawan mentega- (kalau rasa mentega dan biskut tidak sebati tambah lagi sikit mentega) gaul hingga boleh jadi base cheese cake nanti dan tekap kedalam acuan bekas kek or apa2 acuan yang disuka (pastian acuan boleh dibakar).
3.masukkan kedalam peti ais selama 30minit aje ye..

intinya :

1.dlm bekas yang lain masukkan pheladaphia cheese, gula dan telur – pukul hingga kembang dan akhir masukkan esen vanilla dan perasa oren (kalau suka) – pukul hingga sebati dan kembang.

seterusnya..

1.keluarkan base cheese cake tadi dari peti ais dan tuangkan cheese yang sudah dipukol tadi keatas base tadi dan bakar dlm oven selama 45 minit, sejukkan sebentar sebelum masukkan dlm peti ais semula.
2.Boleh dihidangkan bila2 masa.




ni gambar yang dah siap dan dipotong hari tu..

p/s : sebenarnya cake ni boleh dibuat untuk buka puasa dan hari raya skali..hehe..

3 comments:

noor afzan said...

uu..terliur beb..
macam senang je nak buat..

kakyong said...

sedap...
thanks for sharing resepi..
senang nak buat, nanti leh cuba buat...

manggosteen said...

afzan & kak yong..mmg sedap..try la buat..hehe..senang je pon..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails