manggester

Thursday, August 12, 2010

ketika aku kecil..

sejak kebelakangan ni kita sering melihat video mak khairudin kat youtube..mak dia memang cool la..kalu suruh ibu aku wat video cam tu memang tak dapat la..sebab ibu saya buta IT..hehe (sory ibu)..lagipon dekat rumah tu tak ada internet..mana la boleh dia nak up video-video macam tu..kalau ada,ntah-ntah dah ada kot video "pesanan untuk anakku zulfadhli"..directed by your mom..hehe..

sebenarnya video tu ada lah gimik untuk satu contest yang dianjurkan oleh Alliance You:nique Prepaid card..check the web site here>mohd khairuddin<..so, entry aku kali ni untuk join contest ni la..

ok..cerita nya adalah begini.:

ketika aku kecil ..aku pernah percaya..eh!!silap-silap..tu lagu ana raffali..berbalik kepada cerita semula..ketika aku kecil dulu, aku ni seorang yang amat manja dan gembeng (kuat nangis la maksudnya)..selalu sangat aku nangis..kadang kadang pasal hal yang kecil pon aku nangis..

perkara yang paling buat aku selalu nangis adalah sekolah..sebut pasal sekolah ni memang tempat aku nangis la..sebab aku memang tak berapa suka pergi sekolah..sebab apa..?sebab aku ni suka berkepit je dengan ibu aku..suka sangat duduk celah ketiak ibu..tak kisah la bau apa pun..yang penting mesti tak nak lepas dari ibu..ada saja alasan untuk aku balik rumah selepas dihantar oleh ibu ku kesekolah..contohnya tali kasut terikat mati la..tali pnggang tertinggal la..kadang kadang aku sampai balik kerumah tanpa sebab dengan linangan air mata bak sungai mengalir..

actually, sekolah tu dekat je pon dengan rumah..tapi setiap kali aku balik,aku mesti bertembung dengan ibu ku ditengah perjalanan..sebab ibu ku dah siap pasang spy sebagai informer kalu nampak aku balik..ye lah kan..kalau dah hampir setiap hari dok balik je..mana boleh tahan kan..

perkara yang memalukan??contest ni ceria pasal apa yang ibu kita buat kat kita sampai memalukan kita..haha..yang amat memalukan aku adalah..setiap kali aku bertembung dengan ibu ku..dia pasti akan mencubit dan memiat telinga aku sampai kesekolah..

macam mana tak malu beb..abes satu berek(rumah staf ) penjara johor bahru tu nampak aku kena piat..dah la dengan air mata yang masih mengalir..sampai kat sekolah kawan-kawan aku pon nampak..malu gilos aku..dah la telinga merah..muka pon jadi merah padam..kalau merah delima tu tak pe la..ada juga serinya..kat sekolah mesti aku nampak budak-budak perempuan dok bisik-bisik..kutuk aku la tu..yang budak lelaki mesti dok syok gelak..huh..aku peduli apa..!kadang-kadang bila aku balik sekolah petang-petang ada je makcik-makcik yang dok usik-usik aku.."sedap kena piat ,jol??",usik mereka yang senang dengan memanggil aku jol..

tapi aku tak pernah serik pun..selalu juga aku balik..sampi ibu ku pun malas nak layan..hehe..

ada satu lagi hal yang memalukan aku..berkait dengan cerita ni juga..ibu aku selalu jadikan modal cerita ni untuk me-momok kan anak sulong kakak ku yang juga malas nak pergi sekolah..konon-nya dia nak cubit dan piat-piat telinga anak buah aku tu..tapi tak buat pun..ntah-ntah sampai aku dah ada anak nanti pun ibu ku akan menggunakan modal cerita ni untuk paksa mereka yang malas pergi sekolah..malu gak rasanya bila anak-anak saudara aku tahu pasal cerita ni..kadang kala diorang siap gelak-kan aku lagi..tapi kalau cerita ni dapat memotivasikan diorang tu, tak pe la..

walau apa-apa pun aku amat berterima kasih kepada ibu ku..sebab..kalau tanpa cubit dan piatan manja tu aku mungkin tak dapat sampai ditempat sekarang ni..selalunya kalau aku tengok kat pinggang lepas kena cubit mesti ada kesan merah ala-ala love bite la..haha..

8 comments:

udanggalah said...

Kenangan waktu kecil amat bermakna kerana ia mendewasakan kita .... Pasti Tuan masa kecil bulat macam manggis..gurau je..!

manggosteen said...

haha..betul tu..sjarah mengajar erti kehidupan..
hehe..dah besar ni pun still bulat lg kot..haha..

AiZ said...

haha.. dapat love bite di pinggang bukan senang ... haha



Aiz latest entry
Tangkap basah di kem PLKN pada bulan puase

manggosteen said...

haha..love bite yg begitu meruntun jiwa..

A f i q said...

ya ampun, nakalnye mase kecil. haha.
biase la kan. zaman kanak2 memang besh.
:D

AiZ said...

but.. mohd khairuddin ngan maknye.. betul ke tu mak die?.. maybe lakonan jugak.. ^__^..


Aiz latest entry
Tangkap basah di kem PLKN pada bulan puase

manggosteen said...

haha..betul tu..
nakal budak2 laen..
nakal org dewasa laen..
tapi serius best..kan..

manggosteen said...

aiz..mak konon2 je kot..
haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails