manggester

Monday, August 9, 2010

Salam Ramadhan Al-Mubarak

salam..bulan yang ditunggu-tunggu oleh umat islam menjelang kembali..rabu ini 11 ogos 2010 bersamaan 1 ramadhan 1431 kita akan sama-sama menyambut kedatangan hari berpuasa itu..

bila cerita pasal puasa ni.aku teringat masa aku kecil-kecil dulu..pada suatu hari, (ceh macam pertandingan bercerita lak) aku pergi main-main kat luar rumah (tengah puasa la time tu)..pastu aku terasa dahaga sangat..aku pon bergegas balik rumah..setelah memberi salam dan masuk kerumah,aku terus menerjah ke bilik air..dengan niat nak minum la..kalau nak minum air sejuk dalam esbox kat dapur kompom la kantoi..aku buka paip sederhana lajunya..lalu, dengan gelojohnya aku teus meneguk air paip-si yang ketika itu agak sedap..maklum la tengah dahaga benor-benor time tu..

gambarajah 1 : lebih kurang camni la gaya aku pada masa tu..

secara tiba-tiba kakak aku masuk lak bilik air tu..sebab aku memang tak tutup pun pintu..nak minum kejap je.."oit..minum air yer",sergah kakak ku..aku yang kelihatan tergamam cuba buat-buat cool sambil jawab "tak de la..kumur-kumur je..",padahal memang terang-terang kot dia nampak aku minum..then, aku terus blah..wat-wat cam tak de bende yang kantoi..masa berbuka akak aku senyap je..aku tunggu gak kot-kot dia nak pecah lubang kat ibu aku..rupa-rupanya tidak..alhamdulillah..mulai saat itu aku berjanji tak nak minum air kat bilik air lagi..err..maksud aku bukan tak nak minum kat bilik air je..tapi aku berjanji tak nak tuang puasa lagi..( puasa tu aku tak ganti pon..sebab time tu aku belom baligh lagi..tak yah ganti kowt..)

hurm..satu lagi tadi aku jejalan tengok-tengok blog orang..after that, aku terbaca lak blog cik min ni.. dia ada post pasal jadual berbuka puasa dan jadual imsak..jadi, aku pon copy link jadual tu dan nak share ngan korang..

klik sini

pesanan terakhir aku.sesiapa yang belom ganti puasa tu cepat-cepat la ganti..ada satu hari je lagi..hekhek..kalau tak sempat ganti kene bayar fidyah lak..tu la sapa soh ganti lambat-lambat..dan kepada siap-siapa yang belom tempah baju raya tu segeralah anda pergi ke-kedai makcik bedah taylor..takot-takot bila dah nak raya dia tak nak terima tempahan dah..

(baju melayu tahun ni warna hijau..ayah,ibu ,ijad dan paksu juga warna hijau)

kosa kata:

esbox : ice box/peti ais (bukan x-box game tu)
paip-si : paip la (teringat kecik-kecik dulu selalu main pepsi cola 1,2,3)
benor-benor : benar-benar (sleng perak pure sket)
tuang : ponteng (ibu ngan ayah aku slalu guna perkataan ni)
fidyah : bayaran untuk ganti puasa (lebih kurang cam tu la..aku pun tak berapa tau sangat)

8 comments:

eelobor said...

salam, selamat menyambut ramadhan al-mubarak. semoga kedatangan ramadhan di manfaatkan sebaik mungkin

manggosteen said...

insyaAllah..

Sharinginfoz said...

teringat kisah bulan puasa masa kecil2 kan

Sogo KL Follows Sharinginfoz

manggosteen said...

haha..masa kecil la byk kenanagan time puasa..
dah besar2 ni nak cerita pon segan..
kekekek

Fahmi Raazali said...

selamat berpuasa... apa azam puasa utk tahun nie? cuba utk solat tarawih seberapa banyak yg mampu... dan berpuasa seelok mungkin :-)

manggosteen said...

selamat2..azam??
azam nak shoping bli baju raya ..hakhak..

noor afzan said...

takat makan curi2 tu memang pernah la.
sebab tak tahan sangat lapar masa kecik2.
hehe~

manggosteen said...

afzan..dah besar2 baru berani ngaku mkn time kecik2..hehe..
dulu mesti tak ngaku sbb takut tak dpt duit raya..
hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails