manggester

Thursday, March 17, 2011

Lokasi dan Resepi Mee Racun Batu Pahat



tengah hari ni kita bercerita tentang makanan sikit. pasti mengiurkan korang.haha..


sering kali aku check keyword kat nuffnang tu aku selalu nampak orang search mee racun. kenapa diorang cari mee racun? nak cari lokasi atau nak cari resepi mee racun tersebut. dulu aku ada cerita tentang mee racun kat sini. mungkin itu yang membawa kepada keyword ini. jadi hari ini aku nak tolong mereka dengan meletakkan lokasi dan resepi mee racun tersebut.

Lokasi:

alamat kedai ini aku tak tahu. tapi, ia bersebelahan dengan pencawang TNB dan berdekatan dengan Carrefour Batu Pahat.

Resepinya pula:

Bahan-bahan ( 5-6 org )
  • 600 g mee kuning
  • 1/2 kg tulang kambing
  • 1/2 inci hali ditumbuk
  • beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
  • 3-4 biji bawang merah dikisar
  • 2-3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 sb lada boh
  • 5 sb sos tomato
  • 4 sb sos cili
  • 1 kiub ayam
  • 1 sb gula
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
  • sebiji tomato (dipotong baji)
Cara-cara
  1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
  3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
  5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato.
  6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
  7. Boleh letak telur kalu suker.... Saya tak letak... sbb byk dah kalori.... heheheh...
  8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng..
Aku copy dari blog My Resepi

16 comments:

d_tieah said...

Giler lah nama mee tu.. Haish! Silap2 hari bulan, mau di letak nye racun betul2.. Sape naya.. Huhh!

Entry Terbaru : Warga Tua Dan Bayi Terselamat Dari Gempa Bumi Dan Tsunami, Bukan Maria Ozawa Sahaja!

Zuewairy said...

pergh! siap ada resepi lagi :)

manggosteen said...

tieah:ahahha..dia tak letak racun la..aku dah byk kali mkn..tapi idop lagi ni..

manggosteen said...

@Zuewairy:haha..resepi copy je ni..

Amy Syaquena said...

first time dengar..ingatkan orang makan mee tue ada racun rupanya namenya..siap kasi resepi tu thanks ye!

.::cintabungablogspot::. said...

arghhh...lapaqqqqq +____+
mintak sikit arrr boleh? heheh :p


jom tengok sini lak

Rahsia ubat "KUAT" cintabungablogspot update blog sampai lebam bijik mate okeh! heheh...



http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/ubat-kuat-banyaknyer.html

d_tieah said...

Zul:
Hahahaha.. Yolah tu.. Bagitau tauke kedai tu link entry ni.. Suruh dia kasi kau satu mangkuk free sebab dah tolong promosi..

Entry Terbaru : Warga Tua Dan Bayi Terselamat Dari Gempa Bumi Dan Tsunami, Bukan Maria Ozawa Sahaja!

manggosteen said...

@Amy Syaquena:mmg nama dia la..sedap giler..try la buat..hehe

manggosteen said...

@.::cintabungablogspot::.amek la mee tu..ahahaha

manggosteen said...

tieah:ahahaha...nanti la aku gtau dia..kot2 bley dpt 2 mangkuk..bagi ko satu..ahahaha

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

ni nak soh aku masak la ni..haha

manggosteen said...

@Siti Nur Fatimah Mohamad Ali:kalau masak biar lebih ye..anta kat aku skali..ahahahah

Are_Ngah said...

Peh mcm mane mu leh same minda ngn angah ni...angah pun semlm tgk resepi mee ni kat blog Mat Gebu....dlm hati senang je nak wat...sekali buak blog mu ade plak entry ni...wakakkakaka....

manggosteen said...

@Are_Ngah:ahahaha..dah tu angah la kot yg banyak sgt search pasal mee racun ni..ok2..nanti jol turun sana angah masak la..kekekeke

Are_ngah said...

Wakakakkak..bleh2....mu tolong jage 2 budak yg suka gaduh tu eh....arissa yg bila marah mest ckp "klaka" ape yg kelakar ntah...daniel yg bila marah arissa mest ckp "dahle rambut kerinting2"...

manggosteen said...

ahahaha..klaka tu maksudnya marah la..kekekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails