manggester

Saturday, May 21, 2011

malas betul nak pergi pizza hut~


aku melabuhkan punggung dihadapan tv 29 inci. kunyalakannya dengan niat untuk menonton span kuning berbentuk petak di tv9. ternyata lagu temanya baru habis. tak sempat hendak ku nyanyikan bersama. belum pun sempat habis satu episod ada suara dari bilik kedengaran.

" makan piza jom jol. ibu dengar ada diskaun 50%", jelas ibu ku yang sudah mengidam gamaknya.
" hah! piza?" balas aku.

cukup malas aku nak pergi pizza hut tu. bukan sebab apa. sebab ada sebab-sebab tertentu yang menyebabkan aku malas nak pergi kedai ala-ala itali tu. tapi aku turutkan saja kehendak ibuku itu. tak mahu jadi anak durhaka katakan.

setelah bersiap aku naik kereta milik ayahku. aku duduk dibelakang ibarat seorang bos. bukannya saja-saja nak jadi bos. sebab aku ni hanya ada lesen terbang saja. biarlah ayah aku yang memandu. kalau aku memandu silap-silap terbang semuanya.

sesampainya dikedai piza aku dijemput masuk oleh penyambut tetamu kedai itu. manis senyumannya. kemudian dia menjemput aku dan kedua ibu bapaku kemeja kosong. setelah memberikan buku menu dia cakap " kalau nak order nanti tekan butang 'call' kat meja tu". aku angguk tanda faham.

disini bermulanya sebab kenapa aku malas nak datang kedai piza ni. pertama sekali ibu dan ayah ku betul-betul akan meletakkan segala tugasan mengorder kepada aku. kerana ibu dan ayah aku mana reti nak order makanan fast food ni. aku dengan yakinnya membuat muka konfiden buat-buat tahu. padahal aku pun tak reti sangat. setelah memilih dengan cara menunjuk-nunjuk gambar piza oleh ibu dan ayah aku, aku segera menekan butang 'call'.

seorang pelayan wanita yang begitu cun datang. ''hi I'm Fara. may I take your order please" pelayan itu pun memulakan bicara. terkedu aku sebentar. "alamak nak kena order dalam bahasa inggeris ke?" getuk hati ku. "hurm..bagi yang ni 2 pastu yang ni satu", aku balas dalam bahasa melayu saja sebab kalau aku order dalam bahasa inggeris nanti terbelit-belit pula lidah aku. pastu aku malas nak order nama piza tu sebab lagi la berbelit lidah aku. mozarella chesse la..chicken supream la.. macam-macam la..baik aku tunjuk saja.

lepas tu aku nak mintak sos dengan cheese powder. sekali lagi terbelit lidah aku nak sebut cheese powder tu. tapi aku cover-cover lah. lagi satu bila nak cakap ngan awek cun ni rasa macam kelam kabut pula jadinya. itu sebab la aku malas nak pergi makan kat kedai pizza hut ni. tapi disebabkan ibu aku mengidam, aku layankan saja. nanti disumpahnya aku jadi pizza lagi la payah.

bab nak meng-order memang aku fail lah kat pizza ni. tapi bab makan memang aku lulus seratus peratus. sehingga menjilat jari. tambah-tambah bila ada cheese yang lekat-lekat kat jari. pergh..


:: baru lepas layan movie 'the next 3 days' serius best giler.
:: aku kat cc ni. habis 3@4 ringgit la jap lagi.

4 comments:

**::CIKNUURUL::** said...

hahahahhaha,..bab ngorder failed ek,.hehe,.bese la tu adat org kite,msti nk ckp bhse melayu jgk,dn klu ngan awek cun plak,terkial2 nk nyebutnye,.hehe,..CN pon sme je,.huhu

manggosteen said...

@**::CIKNUURUL::**:ahahaha..tu la pasal..nak ngoder ngan awek cun tu yg lg fail tu..

Azroy Kassim said...

lu buat la muka saja-saja buat pelat.. baru la tak obvious sgt.. haha

manggosteen said...

@Azroy Kassim :hadoi..lau dah pelat kompom awal2 kene reject ngan awek tu..ahahaha..idea lu tak ley pakai la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails