manggester

Sunday, May 8, 2011

Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?


artikel ini aku jumpa di facebook. bagus juga artikelnya. ia menerangkan bagaimana hendak menjawab persoalan mengenai solat menghadap kaabah. jika ada yang bertanya mengapa solat menghadap kaabah dan tidak menghadap Allah? dibawah ini ada jawapannya.


"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."


:: aku 'select all' aku 'right click' dan aku tekan 'copy' disini.

7 comments:

azrijohan said...

wahh,sangat menarik..thanks share

Azroy Kassim said...

Bagus artikel tu. Menggunakan perbandingan dengan baik sekali. Lepas ni kalau kena tanya senang nak jawab.

manggosteen said...

@ azrijohan: ok..sama2 berkongsi..

manggosteen said...

@Azroy Kassim: benda baik kita kongsi..betul tu..sng jawap..

ArELeEz said...

soklan yg simple dgn tricky answer yg merungkai segalanya. good!

manggosteen said...

@ ArELeEz:betul2..sebenarnya camni cara yg btul utk jawab soalan begini..kalau kita jawab secara lurus nnti dia tak paham..

muhamad hanif said...

serius style weh !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails