manggester

Wednesday, September 14, 2011

bukan niatku


bunyi telefon berdering. memang tugas aku untuk melayan segala panggilan disini. pangkat sebagai penghantar surat, pembayar bill, peng-kalukulet material, penjaga pintu pejabat, penaip surat rasmi, dan banyak lagi tugas aku disini sebagai 'Despatch' Engineer. deringan telefon untuk kitaran yang kedua. aku tarik perlahan telefon itu.

"gua tak de!", suara nyaring dari penjuru kiri berhadapan dengan tandas kedengaran sebelum aku sempat mengangkat ganggang telefon yang kembali menjerit. aku mengangguk faham. "gud monin, ai em XXX prom YYY sindilian belhad. ZZZ ada?", suara dihujung talian menerjah masuk ke liang utama telinga dan melalui koklea sehingga ia diproses oleh otak aku. " setelah bunyi itu diproses di otak, ia salurkan semula jawapan kepada mulut aku.

"ZZZ tak de. dia pergi melawat anak kucing jiran dia eksiden pagi tadi. ada apa-apa pesanan?", jawapan ini sebenarnya sudah pun di set kan di otak aku setelah sekian lamanya. "bila ZZZ balik?", suara di hujung talian kembali melantun-lantun dalam telinga aku. "wa tak tau ar. ZZZ macam biskut cokfat lo. sikijap ada, sikijap tak ada", balas wa dengan bukan jawapan ini tetapi mempunyai maksud yang sama.

"ok ok. nanti wa telepon lu balik", beliau menyuarakan isi hatinya kembali. "ha..ok ok. tenkiu ar", aku berbahasa semula kepadanya.

aku menjengah ZZZ dipenjuru itu. aku cakap "ada orang telefon tadi, nanti dia call balik". ZZZ tersenyum."ok", balas nya ringkas.

kepada si penelefon tadi, aku tak berniat mahu menipu, tetapi otak aku sudah di programkan untuk menghantar maklumat kepada mulut dengan skrip jawapan yang sebegitu.:: lina@jobstreet, tolong carikan aku kerja!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails